Piernikowe figurki

Tradycyjne ciasteczka z lukrem

Składniki dla: 40 sztuk

Składniki

  • 32 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki żytniej
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 15 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 op. przyprawy do piernika
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. mleka
  • LUKIER: 30 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 3 białka

Sposób przygotowania

1. Obie mąki przesiej do miseczki. Miód lipowy i gryczany podgrzej, wlej do mąki. Dodaj cukier, sodę i przyprawę, przemieszaj. Kiedy masa przestygnie, dołóż masło i wbij jajko. 
2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach wyłożonych pergaminem.Piecz po 15 minut w temp. 175°C. Poczekaj 2-4 tygodni, aż ciastka zmiękną. Lukier: z cukru, octu oraz 125 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, cienkim strumieniem wlej do nich gorący syrop, mieszając. Pierniczki udekoruj lukrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje