Pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem według Bosackiej

Katarzyna Bosacka udowadnia, że tradycyjne polskie potrawy wcale nie muszą być nudne. Jedną z jej propozycji są kolorowe pierogi, np. czekoladowe z jabłkiem i serem. "Podane na deser z pewnością zaskoczą gości, ale też wzbudzą zachwyt" - przekonuje Bosacka.

"Największa siła jest w bardzo dobrym produkcie i w bardzo prostej kuchni. Dlatego nie proponuję przepisów, do których potrzebnych będzie kilkadziesiąt składników. Żadnego wydziwiania, poza pewnym finezyjnym sposobem podania, czyli np. kolorowe pierogi, pasty jajeczne nie do smarowania na chleb tylko formowane w kształt kulek, jak czekoladki. Zdradzam trochę takie efekciarskie pomysły" - mówiła w wywiadzie dla PAP Life o swojej najnowszej książce poświęconej unowocześnieniu kuchni polskiej Katarzyna Bosacka.

Reklama

Jedną z propozycji w publikacji "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej" - premiera 23 listopada - autorki programu "Wiem, co jem", są czekoladowe pierogi z jabłkiem i serem. "Czyli kolejna wariacja na temat naszej potrawy narodowej. Podane na deser z pewnością zaskoczą gości, ale też wzbudzą zachwyt. Kwaśne jabłka połączone z serem, doprawione cynamonem i białą czekoladą - pycha!" - przekonuje w swojej najnowszej książce Bosacka.



Składniki

  • 2 duże kwaśne jabłka (najlepiej szare renety)
  • łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 500 g białego półtłustego sera
  • 500 g mąki
  • pół szklanki bardzo gorącej wody
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g dobrej jakości białej czekolady
  • sól

Przygotowanie pierogów Bosacka ocenia na średnio trudne. Najpierw obieramy jabłka, kroimy je w jak najdrobniejszą kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy brązowy cukier i cynamon, studzimy. Czekoladę dzielimy na dwie części - jedną drobno siekamy, drugą zostawiamy na polewę. Do miski przez praskę przeciskamy ser, dodajemy do niego ostudzone jabłka i posiekaną czekoladę. Z mąki, wody i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy olej i rozwałkowujemy je. Następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka, które nadziewamy masą jabłkową. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około minutę od wypłynięcia. Podajemy polane rozpuszczoną na parze białą czekoladą.

INTERIA.PL/ PAP Life

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje