Pierogi leniwe

Smaczne i niedrogie.

Podaj z dżemem lub słodką śmietanką
Podaj z dżemem lub słodką śmietanką123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 kg białego sera
  • 10-15 dag ziemniaków
  • 2 jajka 2 łyżki masła
  • 5-6 dag mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • łyżeczka cukru
  • bułka tarta łyżka masła

Przygotowanie

1 Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną, cukier i kilka minut zagniataj.

2 Uformuj dłonią wałeczki o grubości 3 cm, spłaszcz płaską stroną noża. Pokrój w ukośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj 3 minuty.

3 Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas