Pierogi leniwe

Propozycja na szybki i smaczny obiad.

Leniwe z masłem
Leniwe z masłem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek.

Ser utrzeć z żółtkami.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.

Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.

Gotować porcjami w osolonej wodzie. Wyciągnąć łyżką cedzakową. gdy wypłyną.

Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas