Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Najlepsze smaki lata.

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
- 350 g mąki,
- 1 małe jajo,
- ok. 125 ml letniej wody,
- sól
Farsz:
- 600 g czereśni lub wiśni,
- 1-2 łyżeczki cukru
Inne:
- masło do polania pierogów,
- 10 dag płatków migdałowych - 40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów,
- 200 ml śmietany ubitej z łyżka cukru

Przygotowanie:

1. Przygotować nadzienie: owoce umyć, oczyścić z szypułek, osączyć, wydrylować. Zlać z nich sok, przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na 30 min. Soku, jaki w tym czasie się wysączy, już nie odlewać.
2. Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki średnicy 6-7 cm. Na krążki położyć 3-4 jagody owoców (zależnie od wielkości), złożyć na pół, starannie zlepić brzegi.
3. Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień, dogotować (1-2 min). Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem (na maśle zrumienić migdały) migdałowym i posypane cukrem. Osobno podać śmietanę.
Pierogi można również przygotować z owocami nie drylowanymi.
Czas przygotowania: 50 min.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | wiśnie | pierogi | czereśnie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje