Pierogi z dorszem i kapustą

Z dodatkiem ryby są równie smaczne!

Składniki - ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki,
  • 1 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1/3 szkl. oleju

Składniki - farsz

  • 20 dag kwaszonej kapusty,
  • 40 dag filetów z dorsza
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki - dodatkowo

  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Kapustę i grzyby zalej wodą, gotuj ok. godziny. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle wraz z kapustą z grzybami. Przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem, 5 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zaczyn, olej, 1 jajko i szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę. 

2. Filety umyj, pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Przypraw je solą i pieprzem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj. Z placka powycinaj krążki (o śr. ok. 10 cm). Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu oraz po kawałku dorsza. Zlep brzegi, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły. Pierogi smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje