Pierogi z dynią

Z jesiennego menu.

Składniki:

Reklama

ciasto:
- 40 dag mąki,
- jajko
farsz:
- 40 dag dyni,
- cebula,
- łyżka masła,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- szczypta cukru,
- sól,
- łyżeczka mielonego kminku,
- śmietana

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Obraną dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą, orzechami, przyprawami. Z mąki, jajka i niecałej szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietaną, zapiec.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | potrawy wegetariańskie | pierogi | dynia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje