Pierogi z dynią

Pomysł na pyszne pierogi w jesiennym wydaniu.

Pierogi z omastą
Pierogi z omastą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę, sól, masło połączyć ze sobą, dodać gorącą ale nie wrzącą wodę, zagnieść, uformować kulkę z ciasta. Dynię obrać, pokroić i upiec w piekarniku. Następnie rozdrobnić blenderem, gdy nieco przestygnie. Dodać do dyni ser feta oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką spore kółka, na każdy krążek nakładać farsz i lepić pierogi. Do garnka wlać wodę, osolić i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać pojedynczo pierogi i gotować przez 2 min, do momentu wypłynięcia. Jako omasta świetnie sprawdzi się rozpuszczone w rondelku masło z dodatkiem bułki tartej.

Trzy kroki do cery idealnej
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas