Pierogi z grzybami

Obowiązkowe na Święta!

Składniki:

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 125 ml gorącej wody

Reklama

Farsz:

  • 80 dag pieczarek
  • 8 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta
  • olej sól

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby mocz przez noc. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, usmaż z posiekaną cebulą. Grzyby ugotuj, pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pieczarkami, usmaż. Dodaj sól i pieprz, dosyp bułki tartej.

2. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wodę, zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste i nie klejące, podziel je na kilka części. Rozwałkuj, wycinaj kółka, kładź farsz. Zaklejaj. Wrzucaj na wrzącą osoloną wodę, gotuj kilka minut. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje