Pierogi z grzybami
Obowiązkowe na Święta!
Boże Naordzenie bez pierogów? To niemożliwe! 123RF/PICSEL
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 125 ml gorącej wody
Farsz:
- 80 dag pieczarek
- 8 suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- bułka tarta
- olej sól
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby mocz przez noc. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, usmaż z posiekaną cebulą. Grzyby ugotuj, pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pieczarkami, usmaż. Dodaj sól i pieprz, dosyp bułki tartej.
2. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wodę, zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste i nie klejące, podziel je na kilka części. Rozwałkuj, wycinaj kółka, kładź farsz. Zaklejaj. Wrzucaj na wrzącą osoloną wodę, gotuj kilka minut. Podawaj z podsmażoną cebulką.