Pierogi z grzybami

Tradycyjne danie wigilijne

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 8 porcji

Składniki - ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • sól
  • łyżka masła
  • 350 ml wody

Składniki - farsz

  • 5 dag grzybów suszonych
  • 1 kg pieczarek
  • olej do smażenia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • pietruszki

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło. Powoli podlewaj gorącą wodą, cały czas mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Odstaw na pół godziny przykryte ściereczką. 

2. Suszone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Gdy odparują, dodaj osączone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów wlej do barszczu). Przypraw. Smaż, mieszając. 

3. Rozwałkuj ciasto, nożykiem z falbanką wycinaj kwadraty, zaklejaj. Gotuj pierogi kilka minut w osolonej wodzie. Podawaj posypane natką i podsmażonymi grzybkami.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje