Pierogi z kapustą i grzybami

Staropolskie danie wigilijne

Składniki dla: 6 porcji

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki (typu 500)
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 jajko,
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 1 marchewka
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta majeranku
  • 1 duża cebula
  • 2–3 listki laurowe
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

1. Farsz: grzyby zalej wodą, odstaw do namoczenia (najlepiej na noc). Potem je odcedź, wodę zachowaj, grzybki posiekaj. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz, osącz. Włóż do garnka. Dodaj majeranek, listki laurowe i ziarenka ziela. Zalej wodą z moczenia grzybów. Ugotuj do miękkości. Marchewkę obierz, opłucz, drobno zetrzyj. Dodaj do kapusty. Gotuj razem jeszcze chwilę. Usuń przyprawy, wystudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, a po kilku chwilach także kapustę. Smaż 5-10 minut. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

2. Ciasto: wodę zagotuj. Mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę (musi być wrząca!). Wymieszaj łyżką, po kilku chwilach wbij jajko, wlej olej. Zagnieć ciasto. Podziel je. Każdą porcje cienko rozwałkuj. Wytnij krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż, mocno zlep brzegi. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Podawaj, np. ze zrumienioną na oleju cebulką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje