Pierogi z kapustą i grzybami

Staropolskie danie wigilijne

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

1. Farsz: grzyby zalej wodą, odstaw do namoczenia (najlepiej na noc). Potem je odcedź, wodę zachowaj, grzybki posiekaj. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz, osącz. Włóż do garnka. Dodaj majeranek, listki laurowe i ziarenka ziela. Zalej wodą z moczenia grzybów. Ugotuj do miękkości. Marchewkę obierz, opłucz, drobno zetrzyj. Dodaj do kapusty. Gotuj razem jeszcze chwilę. Usuń przyprawy, wystudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, a po kilku chwilach także kapustę. Smaż 5-10 minut. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

2. Ciasto: wodę zagotuj. Mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę (musi być wrząca!). Wymieszaj łyżką, po kilku chwilach wbij jajko, wlej olej. Zagnieć ciasto. Podziel je. Każdą porcje cienko rozwałkuj. Wytnij krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż, mocno zlep brzegi. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Podawaj, np. ze zrumienioną na oleju cebulką.

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas