Pierogi z kapustą i grzybami

Wyjątkowe pierogi na wyjątkowy wieczór.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 35 dag mąki,
- 1 surowe jajko,
- 50 dag kapusty kiszonej,
- 2 listki laurowe,
- po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 2 jajka na twardo,
- masło do smażenia,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- ziarenka jałowca,
- sól, mielony pieprz,
- łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Do mąki wbić jajko, dolać 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto.

2. Grzyby moczyć przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić. Posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut.

3. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do farszu dodać posiekane jajka oraz orzechy. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać po porcji farszu, zalepiać brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem usmażyć na maśle.

Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 220 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje