Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Najlepiej smakują odsmażane z patelni.

Pierogi z kaszą
Pierogi z kaszą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Następnie przygotować farsz.

Ugotowaną kaszę wymieszać z twarogiem, jajkiem i doprawić solą.

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3-4 minuty.

Pierogi można podawać od razu, np. ze śmietaną, posypane solą i pieprzem. Można też je odsmażać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas