Pierogi z kurkami

Czas na grzybobranie.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

- 1/2 kg kurek,
- 10 dag masła, 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
Ciasto: - 1/2 kg mąki,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- 5 dag masła, sól, pieprz,
- 1 jajko (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać grzyby, smażyć około 10 minut. Posypać solą i pieprzem. Mąkę połączyć z masłem i solą. Zalać bardzo gorącą wodą, wymieszać łyżką, następnie dodać trochę zimnej wody. Można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz, zaklejać. Pierogi wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować aż do wypłynięcia. Można je także upiec przez 25 minut w piekarniku. Podawać ciepłe.
1 porcja - 368 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje