Pierogi z mięsem
Królują w polskiej kuchni.
Pierogi z mięsem możesz podać z dowolną okrasą 123RF/PICSEL
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Farsz:
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- cebula
- pół zielonej papryczki chilli
- pół czerwonej papryczki chilli
- żółtko
- ząbek czosnku
- jajko
- olej
- masło
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Posiekane nożem masło połącz z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, zawiń w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Papryczkę chilli posiekaj.
2. Na rozgrzanym maśle podsmaż mięso, dopraw solą i pieprzem. Włóż zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki chilli, smaż przez 10 min. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko, wymieszaj. 3Ciasto rozwałkuj na grubość centymetra. Szklanką wykrój koła, nakładaj farsz, mocno sklejaj brzegi. Roztrzep jajko widelcem, posmaruj pierogi. Piecz 35 minut w 190⁰C.