Pierogi z mięsem

Królują w polskiej kuchni.

Pierogi z mięsem możesz podać z dowolną okrasą
Pierogi z mięsem możesz podać z dowolną okrasą 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • cebula
  • pół zielonej papryczki chilli
  • pół czerwonej papryczki chilli
  • żółtko
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • olej
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Posiekane nożem masło połącz z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, zawiń w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Papryczkę chilli posiekaj.

2. Na rozgrzanym maśle podsmaż mięso, dopraw solą i pieprzem. Włóż zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki chilli, smaż przez 10 min. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko, wymieszaj. 3Ciasto rozwałkuj na grubość centymetra. Szklanką wykrój koła, nakładaj farsz, mocno sklejaj brzegi. Roztrzep jajko widelcem, posmaruj pierogi. Piecz 35 minut w 190⁰C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas