Pierogi z mięsem, soczewicą i warzywami

Bardzo pożywne i sycące.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●500 g mąki

●szklanka kwaśnej śmietany

●1/2 kostki masła

●2 jajka i 1 białko

●1/2 łyżeczki soli

Farsz:

●400 g karczku bez kości

●3 marchewki

●pietruszka

●2 cebule

●2 łyżki oleju

●3 ząbki czosnku

●pieprz, sól

●liść laurowy

●ziele angielskie

●jajko

●100 g ugotowanej zielonej soczewicy

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i zagnieć, nakryj i odstaw.

2. Mięso opłucz, zalej wodą. Dodaj marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę, ziele i liść. Gotuj na ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso pokrój i zmiel z marchewką i pietruszką. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekane cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa wraz z soczewicą. Dopraw. Wbij jajko i wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm, wytnij kółka. Nałóż na nie farsz, zlep. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. posmaruj je żółtkiem), piecz 30 min w 180ºC.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje