Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Rozgrzej się jesienią!

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju

Składniki

  • - 200 g sera żółtego np. Aldamer MSM Mońki
  • - kilogram pieczarek
  • - 3 średnie cebule
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 łyżki masła
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło,  bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty.

Reklama

2. Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i  ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.

3. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.

Smacznego! 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje