Pierogi z tatarem

Z kruchego ciasta.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 15 dag masła lub margaryny,
- 2-3 łyżki lodowatej wody,
- mąka do wyrabiania pierogów
Nadzienie:
- 30 dag tatara,
- 30 dag cebuli,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 jajo na twardo,
- mały kiszony ogórek lub marynowana papryka,
- 3 łyżeczki posiekanego koperku,
- sól, pieprz,
- 2 żółtka

Przygotowanie:

Ze składników wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię, ochłodzić. Cebulę, obrać, posiekać, usmażyć na złoto na smalcu. Przestudzić. Następnie wymieszać z mięsem. Dodać posiekane jajko i drobniutko pokrojonego ogórka lub paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i koperkiem.
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić z niego 12 krążków o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek ułożyć po porcji nadzienia mięsnego. Zalepić brzegi formując pierogi. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować roztrzepanymi żółtkami, można posypać ziołami. Piec 15-20 min w temp 180 st. C.
Jedna porcja zawiera: 840 kcal
Czas przygotowania: 75 min

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | wołowina | pierogi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje