Pierogi z wiśniami

Co prawda wymagają sporego nakładu pracy i sprawnych rąk, ale naprawdę warto je robić. To danie jest zawsze gwarancją sukcesu u wszystkich.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 10 dag mąki ryżowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

Farsz:

  • 25 dag wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, sól, pół łyżki oleju, cukier waniliowy wymieszaj w misce. Dolewaj wody do uzyskania sprężystej i miękkiej konsystencji. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i mąką, wymieszaj.

2. Zagotuj wodę z solą i pozostałym olejem. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój koła, łyżeczką nakładaj wiśnie, mocno zalep. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Polej śmietaną z cukrem.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje