Pierogi ze śliwkami

Zapiekane pierożki na słodko.

Składniki:

- 0,3 kg śliwek,
- 25 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 12 dag masła,
- 1 żółtko,
- cukier,
- szczypta soli,
- kilka listków mięty lub melisy

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, sól, jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na min. 1 h. Śliwki oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek, wykrawać kółka, na każde nakładać śliwkę i ewentualnie posypać cukrem. Pierożki dokładnie zlepiać i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy pierożek smarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Dekorować cząstkami śliwek i miętą lub melisą.
Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | śliwki | dania na słodko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje