Pierogi ziołowe

Pyszne pierogi z aromatycznym farszem.


Reklama


Składniki:

Ciasto:
- 35 dag mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli,
- woda do konsystencji
Farsz:
- 0,5 kg białego sera,
- 3 łyżki siekanych ziół: rozmaryn, majeranek, tymianek, natka pietruszki itp.,
- 1 żółtko jajka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 słoika suszonych pomidorów,
- kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić na ok. 1 h do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać do sera wraz ze śmietaną, żółtkami i ziołami. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, nakładać farsz w odstępach i posmarować lekko wodą. Nałożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta i zlepić dokładnie. Wycinać kwadratowe pierożki przy pomocy radełka. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku. Podawać z gałązkami rozmarynu i paskami pomidorów oraz z roztopionym masłem ziołowym.
Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 7 osób.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | potrawy wegetariańskie | pierogi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje