Pierś kaczki marynowana w soku ze śliwek, z komosą ryżową

Soczysta i pyszna kaczka

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 2 porcje

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • 150 g śliwki kalifornijskiej
  • kieliszek śliwowicy
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu
  • marynowanego
  • skórka ścięta z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 gałązki rozmarynu
  • KOMOSA
  • szklanka komosy ryżowej
  • skórka starta z cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • łyżka masła
  • papryczka chilli
  • szklanka bulionu drobiowego
  • mango

Sposób przygotowania

1. Śliwki zalej wodą i śliwowicą, dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. Podgrzej, aby śliwki zmiękły, i ostudź. Do marynaty włóż mięso, wstaw na noc do lodówki.

2. W rondlu rozgrzej masło i wrzuć przekrojoną na pół papryczkę chilli. Podsmaż, następnie dodaj komosę, skórkę z cytryny, bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.

3. Na suchej patelni podsmaż z obu stron piersi kaczki (połóż najpierw skórą do dołu). Następnie podlej kilkoma łyżkami marynaty, dodaj śliwki, rozmaryn z marynaty i zielony pieprz. Przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 7 minut.

4. Mango pokrój w drobne paseczki i dodaj do komosy. Tuż przed podaniem wrzuć posiekaną świeżą miętę.

5 Podawaj piersi kaczki pokrojone w plastry, na komosie z cytryną i mango.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje