Pierś kurczaka z chimichurri

Aktualizacja

Upieczone piersi kurczaka są zdrowe, smaczne, ale… nieco nudne. Jednak dobrze dobrane dodatki zmienią to danie w poezję. Tak działa np. sos chimichurri.

Pierś z kurczaka z chimichurri
Pierś z kurczaka z chimichurrimateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka opłucz, odetnij wszystkie włókna oraz tłuszcz. Kurczaka natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Zostaw na kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało. W tym czasie przygotuj sos chimichurri - posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.

Zamarynowane filety z kurczaka obsmaż na patelni z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut - temperatura 180°C.

Upieczony i zrelaksowany (czyli odstawiony na kilka minut poza piekarnikiem, ale w ciepłym miejscu) filet pokrój na plastry i ułóż na talerzu, polewając sosem chimichurri. Do dania możesz zaserwować warzywa gotowane na parze lub pieczone ziemniaki.

Sprytna rada

Po upieczeniu filetu z kurczaka pozwól mu odpocząć przez 3-5 minut. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na desce do krojenia. Siekając zioła, pamiętaj, aby to robić szybko i zdecydowanie. Zbyt długie siekanie spowoduje, że soki zostaną na desce do krojenia.

Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":

Okładka książki "Sprytne gotowanie"
Okładka książki "Sprytne gotowanie"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas