Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami

Idealna na świateczny obiad.

Składniki na 4 porcje:

- 4 piersi z kaczki,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżeczki oleju,
- 15 szalotek,
- 125 g pieczarek,
- 125 g grzybów Shiitake,
- 25 g masła,
- 1/8 l. bulionu,
- 1/8 l. czerwonego wina,
- 2 gałązki tymianku,
- Średniej wielkości cebula,
- 1/4 l. wina białego,
- 4 łyżki octu winnego (białego) 2 łyżki miodu,
- tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

Piersi z kaczki przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju z obu stron po 10 - 12 minut.
Szalotki i grzyby smażyć na maśle ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zalać bulionem i czerwonym winem, dodać tymianek i gotować na średnim ogniu ok 15 minut.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10 minut.
Piersi pokroić w plastry. Serwować z grzybami i sosem miodowo-octowym.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kaczka | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje