Pierś z kurczaka z szałwią, udka marynowane w sosie kurkumowo-jogurtowym, skrzydełka z pastą ch
Grillowana uczta.
- części z 1 kurczaka: 2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka, ok. 800 g,
- 500 g jogurtu,
- sok z 1 cytryny,
- 4 łyżki kurkumy,
- pieprz Cayenne,
- 1-2 gałązki szałwii,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki pasty chili (np. Sambal Oelek),
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. Jogurt dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, kurkumą i pieprzem Cayenne. W tym sosie marynować udka przez noc. Szałwię umyć, osuszyć i oberwać listki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Listki szałwii wtykać pod skórę piersi z kurczaka. Skrzydełka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Nasmarować pastą chili. Udka wyjąć z marynaty, usunąć nadmiar marynaty i natrzeć 1 łyżką oleju. Przyprawić solą i pieprzem i piec na rozgrzanym grillu ok. 20 minut obracając. Skrzydełka natrzeć 1/2 łyżki oleju i piec obracając na rozgrzanym grillu ok. 15 minut. Filety z kurczaka natrzeć pozostałym olejem i piec ok. 8 minut. Danie doskonale smakuje z różnymi sosami.
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!