Pierś z warzywami

Podawany z kieliszkiem białego wina.


Reklama


Składniki na 2 porcje:

- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1/2 białej cebuli,
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki,
- 20 dag pomidorów,
- 1 cukinia,
- 1/2 bakłażana,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 listki laurowe, sól, pieprz,
- 100 ml białego wina, 75 ml bulionu

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć. Cebulę pokroić na cząstki. Resztę warzyw oczyścić i pokroić w plastry lub na małe kawałki. Na oleju na silnym ogniu z obu stron przyrumienić mięso. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze około 7 minut z każdej strony. Zioła opłukać, listki tymianku i igiełki rozmarynu poodrywać od gałązek, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać warzywa, plasterki czosnku, listki laurowe oraz zioła. Od czasu do czasu mieszając smażyć około 12 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem. Podlać winem i bulionem i na silnym ogniu dusić jeszcze dalsze 5 minut. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Każdy z filecików ponacinać na plastry. Na talerzu ułożyć po porcji warzyw a na nich po 1 filecie. Potrawę udekorować rozmarynem i bazylią. Zaraz podawać. Najlepszym dodatkiem do takiego kurczaka będzie pieczywo oraz kieliszek mocno ochłodzonego białego wina stołowego.

Dowiedz się więcej na temat: mięso | wino | drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje