Pijane tartaletki

Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 40 dag śliwek
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki słodkiego wina lub wiśniówki
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysypania foremek

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków. Foremki wysmaruj masłem, wysyp cienką warstwą bułki, wyłóż ciastem. Piecz 5 minut w 190ºC. Wyjmij z piekarnika.

2. Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na połówki. Wino mocno podgrzej ze skórką pomarańczową. Wrzuć śliwki, duś około 5 minut. Owoce wyjmij z zalewy, dobrze osącz i zostaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą, jasną masę. Na końcu delikatnie wymieszaj z mąką.

3. Śliwki rozłóż na podpieczonych spodach. Dociśnij i zalej masą żółtkową. Piecz w 190ºC przez 8 minut, by masa się ścięła. Odczekaj 15-20 minut, nim wyjmiesz tartaletki z foremek.

A z resztek... powstałych po wycięciu kółek, wytnij podłużne paluszki. Posyp cukrem i upiecz!

Czas przygotowania: ok. 55 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje