Pikantna drobiowa potrawka

Rumiane kąski drobiowe w aromatycznym sosie warzywnym to bogactwo smaku i... zdrowych składników odżywczych. Wyśmienity pomysł na pożywny obiad!

Składniki

  • 40 dag mięsa z udźca indyka
  • 2 szkl. soku pomidorowego
  • 1 szkl. ryżu
  • 4 gałązki natki
  • 1 cebula
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
  • przyprawa do kebabu
  • posiekana natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Sok pomidorowy zagotuj, wsyp ryż, posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze,po czym zmniejsz płomień i ugotuj do miękkości.

2. W tym czasie mięso opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, pokrój w plasterki.Chili oraz czerwoną i żółtą paprykę oczyść z pestek,opłucz. Chili posiekaj,a pozostałe papryki pokrój w grubsze paseczki.

3. Warzywa wymieszaj z mięsem oraz olejem. Posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do kebabu. Porcjami wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż po 6 minut, ciągle mieszając.

4. Natkę opłucz, osusz,oderwij listki. Posiekaj je, wymieszaj z pomidorowym ryżem. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wyłóż razem z kebabem na talerze. Polej jogurtem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje