Pikantna karkówka

Mięso umyj, dobrze osusz, z obu stron rozbij tłuczkiem.

Składniki na 3-4 porcje:

Reklama

Kotlety:

  • 4 plastry karkówki
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • olej

Sos:

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki octu balsamicznego i oleju
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, oregano i rozmarynu

Dodatkowo:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag parmezanu lub twardego sera owczego
  • szczypta suszonego rozmarynu i gałązka świeżego zioła

Sposób przygotowania:


1. Mięso umyj, dobrze osusz, z obu stron rozbij tłuczkiem. Natrzyj paprykami i solą. Jajko roztrzep, wymieszaj z keczupem. Kotlety zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej. Włóż na mocno rozgrzany olej, usmaż na rumiano. Zdejmij z patelni, wstaw do piekarnika.

2. Przygotuj sos: pomidory umyj, ewentualnie obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. Olej mocno rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż, aż staną się szkliste. Dodaj pomidory, ocet i zioła. Duś około 10 minut bez przykrycia, aż sok odparuje. Zmiksuj na gładki sos.

3. Ugotuj spaghetti. Wymieszaj z 1-2 łyżkami sosu. Porcje makaronu nałóż na talerze. Dołóż po kotlecie. Polej sosem, nałóż kawałek sera. Udekoruj rozmarynem.

Czas przygotowania: ok. godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje