Pikantna rolada z mielonym mięsem

Wydają się pracochłonnym daniem. My przekonujemy, że tak nie jest. Mięsne, warzywne i rybne rolady efektownie urozmaicą menu rodzinnych spotkań.

Czas przyrządzenia: 15 min + pieczenie ok. 40 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • cebula, drobno posiekana
  • łyżka różnych przypraw orientalnych (kumin,
  • imbir, papryka słodka, kurkuma, kardamon)
  • łyżeczka płatków chilli
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • szklanka jarmużu (może być mrożony)
  • łyżka posiekanych suszonych żurawin
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
  • jajko, roztrzepane
  • 6 płatów ciasta filo
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.

2. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i podsmaż na niej cebulę (2-3 minuty). Dodaj orientalne przyprawy i płatki chilli. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, 4-5 minut. Usuń tłuszcz, który się wytopił,następnie dodaj jarmuż, żurawiny i orzechy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź, po czym dodaj jajko i wymieszaj. 

3. Rozłóż płaty ciasta jeden na drugim, spryskując je kolejno oliwą. Wyłóż mięso na ciasto i zwiń roladę. Włóż do piekarnika, posmaruj resztą oliwy i oprósz przyprawami. Piecz 25-30 minut. Podaj z ogórkiem i cząstkami cytryny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje