Pikantna zupa marchewkowa

Imbir daje ostry smak, który nie każdy lubi. Można go zastąpić odrobiną curry i słodkiej papryki.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 l bulionu drobiowego
  • skórka (w dużych kawałkach) i sok z 2 pomarańczy
  • paski skórki z jednej pomarańczy
  • kolendra do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Obierz i pokrój marchewki oraz cebule. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć warzywa oraz imbir. Przykryj i smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Dodaj bulion, skórkę w kawałkach i sok z pomarańczy. Zredukuj ogień do minimum i gotuj zupę 20-25 minut. Na koniec wyjmij pomarańczową skórkę.

3. Zmiksuj blenderem zupę na gładką masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w filiżankach, udekorowaną paskami skórki pomarańczowej i listkami kolendry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje