Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

Dla wszystkich kulinarnych pasjonatów!

Curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycąmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę należy namoczyć w wodzie kilka godzin wcześniej. Jak to zrobić? Włóż porcję do garnka i zalej zimną wodą - woda powinna przykryć nasiona 7-8 centymetrową warstwą.

2. Zmiksuj ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła. Posól.

3. Ciecierzycę gotuj do tzw. miękkości. (W Termorobocie PSC-10 marki Sam Cook ustaw następujące parametry: czas 1,5 godziny, temperatura 100ºC, prędkość 1.) Kiedy będzie gotowa, przełóż ją do innego naczynia.

4. Czas na przygotowanie kolejnych składników. Paprykę umyj i oczyść z nasion. Pokrój na drobne kawałki.

5. Cebulę, imbir i czosnek obierz a następnie zmiksuj.

6. Obierz ananasa i wytnij jego rdzeń. Pokrój w kostkę.

7. Dynię również pokrój w kostkę. Dodasz ją pod sam koniec!

8. Wszystkie składniki włóż do miksera i dodaj przecier pomidorowy z przyprawami. Miksuj.

9. Łopatką zbierz masę ze ścianek naczynia. Do sosu dodaj dynię, którą wcześniej pokroiłeś w kostkę i ciecierzycę. Lekko zamieszaj. 10. Całość gotuj przez 20 minut w temperaturze 100 st. C. 11. Voila! Gotowe.

Jak zrobić kurczaka curry?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas