Pikantne muffiny

Doskonale smakują także z oscypkiem lub boczkiem.

Składniki:

  • 15 dag kaszki kukurydzianej
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 7 łyżek oleju
  • 10 dag parmezanu
  • 25 dag mąki pszen.
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • mielony czarny pierz
  • oliwa do skropienia muffinek
  • 12 papierowych foremek na muffinki

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij ją na łyżce rozgrzanego oleju. Suszone pomidory pokrój na kawałeczki. Połowę parmezanu zetrzyj na tarce o małych otworach. Do miseczki wsyp mąkę, kaszkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko, pozostały olej oraz sól i cukier. Rękoma zagnieć jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj starty ser, podsmażoną cebulę oraz pokrojone pomidory.

Reklama

2. Zagłębienia w formie na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Do każdej nałóż porcję ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 25 minut. Pozostały parmezan drobno zetrzyj.

3. Gotowe muffinki ostrożnie wyjmij z formy. Przed podaniem posyp pieprzem i parmezanem. Skrop odrobiną oliwy.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje