Pikantny gulasz

Z indykiem i kiełbasą. Pyszny!

Składniki

  • 60 dag piersi z indyka
  • 20-30 dag kiełbasy (najlepiej węgierskiej, z papryką)
  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 małe ostre papryczki
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku i mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój w plastry, a te w kostkę. 3 łyżki oleju połącz z majerankiem i mieloną papryką. Natrzyj mięso. Fasolkę oczyść, ziemniaki obierz, pokrój. Osobno ugotuj je (10 min) w osolonej wodzie. 

2. Kiełbasę pokrój na grubsze plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć kiełbasę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż 3-4 min. Dodaj indyka, smaż ok. 10 min. 

3. Papryczki umyj, osusz, pokrój w krążki lub paski. Dołóż do indyka z kiełbasą. Domieszaj koncentrat. Wlej tyle wody, by przykryła składniki, duś 20 min. Dodaj obgotowaną fasolkę. Duś 10 min. 2

4. Tymianek opłucz, posiekaj. 1/3 wrzuć do gulaszu. Dołóż obgotowane ziemniaki, ew. dopraw solą i uzupełnij wodę, która wyparowała. Duś 10 min. Posyp resztą tymianku, dodaj śmietanę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje