Pikantny torcik

Ziemniaczany torcik.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
- 2 pory,
- 1 jajko,
- 1 białko,
- po łyżce oleju, masła, natki,
- 3/4 szklanki tłustej śmietany,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki, żółtko,
- 1/2 kostki margaryny, szczypta soli,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z margaryną, dodać żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki zimnej wody. Wstawić je na 2 godziny do lodówki. Pory oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać pokrojone na plastry ziemniaki, śmietanę, żółtko, natkę. Na końcu wymieszać z pianą ubitą z 2 białek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysmarowaną tłuszczem formę wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, podpiec spód. Wyłożyć na to masę ziemniaczano-porową. Piec 35 minut w 200 st. C. Czas przygotowania 35 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasta pikantne | ziemniaki | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje