Pilaw z indykiem

Smaki Wschodu na polskim stole.

Składniki:

  • 60 dag filetu z piersi indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 szkl. ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w cienkie słupki albo grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso pokrój w sporą kostkę.

Reklama

2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając, smaż przez chwilę. Potem dodaj ryż i smaż dalej. Gdy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, dołóż pokrojone mięso, marchewkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Porcjami wlej gorący bulion. Dobrze wymieszaj.

3. Pilaw przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem i kminem rzymskim. Zmniejsz płomień i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut.

4. Jeśli chcesz, by pilaw był pikantniejszy w smaku, przypraw go dodatkowo suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje