Pizza Margherita

Przepis na klasyczną, włoską pizzę

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 kulki mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • 250 ml wody
  • bazylia do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier. Na stolnicy usyp kopczyk z przesianej mąki, zrób w nim dołek, wlej do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszaj, dodaj sól i oliwę, wyrób ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć, używając miksera).

2. Blachę (44x36 cm) posmaruj oliwą. Wyłóż ciasto, na brzegach zrób ranty, by ser nie wypływał (możesz uformować też z ciasta 2 okrągłe placki). Placek posmaruj oliwą, ułóż na nim pokrojony w plastry ser mozzarella, posyp posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż obrane i pokrojone w plastry pomidory.

3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC 20-25 min, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.

Dowiedz się więcej na temat: Pizza Margherita | pizzy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje