Pizza na medal

Akrobacje, freestyle i zmagania drużynowe - to tylko niektóre kategorie na mistrzostwach... pieczenia pizzy.

Światowe mistrzostwa w pieczeniu pizzy rozpoczęły się w poniedziałek w Salsomaggiore Terme koło Parmy na północy Włoch.

Reklama

W siedemnastym już "mundialu pizzy" udział bierze 450 piekarzy tego przysmaku z całego świata w wieku od 17 do 90 lat. Uczestnicy zawodów walczą o osiem mistrzowskich tytułów w takich kategoriach jak pizza tradycyjna, neapolitańska, bezglutenowa, a także w konkursie dla najszybszego piekarza czyli pizzaiolo oraz w "stylu wolnym", akrobacjach z pizzą i w drużynowym pieczeniu. W mistrzostwach udział biorą przede wszystkim mężczyźni, głównie oczywiście silna reprezentacja Włochów. Duża grupa przyjechała również ze Stanów Zjednoczonych i Japonii. Japończycy są faworytami w akrobacjach i zespołowym pieczeniu, a Włosi, co zrozumiałe, w kategoriach pizzy tradycyjnej. Jak zawsze najbardziej oczekiwana jest prezentacja najpiękniejszej i najoryginalniejszej pizzy. W zeszłym roku nagrodę specjalną otrzymała pizza z kremem z warzyw, z boczkiem, mozzarellą z bawolego mleka, borowikami, czarnymi truflami i parmezanem.

Sylwia Wysocka

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: medal | pizza | pizzy | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje