Pizza w trzech odsłonach

We Włoszech trwają mistrzostwa w pieczeniu pizzy. Ty też możesz urządzić takie zawody we własnym domu. Oto przepisy na pizze!

Pizza chili con carne
Składniki na 6 porcji:
łyżka oleju, 25 dag mięsa mielonego, 3 cebule, ząbek czosnku, łyżka mąki, 50 dag krojonych pomidorów z puszki, 4 strączki chili, sól, pieprz, po 1 puszce (425 ml) czerwonej fasoli kukurydzy, 12 pomidorków koktajlowych, opakowanie ciasta na pizzę (np. Dr.Oetkera), 10 dag sera gouda, 15 dag gęstej śmietany,
Przygotowanie:
1. Mięso podsmażyć na oleju. Dodać jedną posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Oprószyć mąką, zasmażyć, dodać pomidory razem z zalewą oraz paprykę chili. Gotować 10 minut na małym ogniu, na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Fasolkę przelać zimną wodą i osączyć. Kukurydzę również osączyć, włożyć razem z fasolą na patelnię z mięsem. 3. Ciasto na pizzę przygotować według przepisu na opakowaniu. Rozwałkować na blasze, obłożyć mielonym mięsem z dodatkami. Na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki pomidorki oraz krążki cebul. Posypać startym serem, polać kleksami śmietany. Piec około 25 minut w temp. 200st. C.
Czas przygotowania: 50 minut, 1 porcja: 680 kcal

Reklama

Wegetariańska
Składniki na 6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży, szklanka mleka, pół szklanki wody, 6 łyżek oliwy, sól i cukier. Dodatki: po 1 cebuli i cukinii, ząbek czosnku, 3 pomidory, 1 bakłażan, 1 papryka, 3 łyżki oleju, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, rozmaryn, oregano.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia. Dodać go do mąki, potem posolić i dodać oliwę. Wyrobić ciasto, po czym zostawić je do wyrośnięcia na około 15 minut. Warzywa obrać, pokroić i usmażyć na oleju. Ciasto wyłożyć na blachę, zawijając jego brzegi. Położyć na nim warzywa, po-sypać startym żółtym serem. Piec 20 minut. Czas przygotowania 50 minut

Prosto z Włoch
Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 6 łyżek oliwy, 1 szklanka ciepłej wody, 4 dag drożdży, sól i cukier. Dodatki: 3 świeże pomidory, 1 mozzarella, rozmaryn, oregano, bazylia, ew. orzeszki piniowe.
Przygotowanie:
Drożdże posypać łyżeczką cukru i mąki, zalać 2 łyżkami ciepłej wody, odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę, wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, oliwę i zagnieść ciasto. Odłożyć je na 15 minut do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem blachę, uciskając ją palcami. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory, na nich plastry mozzarelli i kolejną warstwę pomidorów. Włożyć pizzę do piekarnika, piec w temp. 180o C około 20 minut. Gotową ozdobić bazylią. Czas przygotowania 30 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: W.E. | sól | wody | ciasto | pizza | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje