Pizza z ananasem i topionym Camembertem

Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można je dodać np. do pizzy!

Składniki na ciasto

  • 400g mąki
  • 3 dag drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250 ml ciepłej wody

Składniki - dodatki

  • 200 g serka topionego np. Camembert SERTOP, uhonorowanego godłem promocyjnym i tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 0,5 dojrzałego ananasa
  • 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek do polania pizzy
  • garść roszponki do dekoracji

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki. Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy pokrojonego Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki papryczkę chili. Ananasa kroimy na ćwiartki: usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem "od dołu". Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i skrapiamy oliwą z oliwek.     

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje