Pizza z mielonym mięsem w wersji mini

Będzie kulinarnym przebojem – każdy poprosi o dokładkę!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6-8 sztuk

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • ok. 20g drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru; dodatki: sos pomidorowy
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • zielona papryka lub mrożona fasolka szparagowa
  • olej
  • 100 g żółtego sera, np. gouda
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj ciasto. Uformuj z niego 6-8 małych placków pizzy. Posmaruj je pomidorowym sosem (przepis w Notatniku Praktyka).

2. Mięso obsmaż z posiekaną cebulą na oleju. Dopraw solą, pieprzem. Na pizzach rozłóż kukurydzę, pokrojoną paprykę lub fasolkę, ser i porcjami podsmażone mięso. Oprósz tymiankiem.3 Połóż placki pizzy na lekko na oliwionej blasze. Piecz w najwyższej temperaturze piekarnika 10-15 minut,aż brzeg ciasta się zrumieni.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje