Pizza z owocami

Zaskakująca odsłona znanej i lubianej potrawy.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 7 g drożdży
  • 2½ dag cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki wody
  • ¼ łyżeczki soli

Reklama

 

Wierzch:

  • 15 dag serka mascarpone
  • 25 dag owoców, np. śliwek, bananów, malin, porzeczek, truskawek, fig
  • 2 dag cukru pudru
  • ½ opakowania cukru waniliowego


Dodatkowo:

  • syrop klonowy do polania


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: zrób rozczyn z drożdży i połowy szklanki wody. Wyrośnięty wlej do przesianej na stolnicę mąki, dodaj resztę wody, oliwę i sól, następnie wyrób ciasto drożdżowe. Pozostaw je przykryte w ciepłym miejscu na 45 minut.

Następnie ponownie krótko wyrób ciasto i podziel je na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na spód o średnicy 16 cm, możesz podsypać je lekko mąką. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Przygotuj wierzch: serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozłóż je równomiernie na każdej pizzy, na wierzch wyłóż owoce. Piecz przez 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj gorące, polane syropem klonowym.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje