Pizza z wędzonym kozim serem i pomidorami

Wegetariański przysmak

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • ok. 20 g drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru; dodatki: sos pomidorowy
  • wędzony kozi ser (ok. 200-250 g)
  • 4-6 pomidorów
  • zioła do posypania pizzy (może być bazylia, natka pietruszki, szczypiorek – co lubisz)

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników przygotuj i uformuj ciasto wg podstawowego przepisu z Notatnika Praktyka.Posmaruj placki ciasta pomidorowym sosem (przepis na str. 94), ułóż dodatki,zaczynając od pokrojonego w plastry sera. Na nim połóż plastry pomidora.

2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temp.dostępnej w piekarniku ok. 10 min,aż brzeg ciasta mocno się zrumieni.Po upieczeniu posyp ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje