Pizzette - przysmak dzieci i dorosłych

Przygotowanie naprawdę dobrej, wyrośniętej pizzy udaje się w domu tylko nielicznym i wymaga wielu cierpliwych prób przy wyrabianiu ciasta oraz pieczeniu. Znacznie łatwiejsze są małe pizze, czyli pizzette - przysmak włoskich dzieci i dorosłych.

Pizzette to we Włoszech obowiązkowa przekąska na każdym urodzinowym dziecięcym przyjęciu, na pikniku, a także na mniej formalnych bankietach. Dzieci zjadają je chętnie na drugie śniadanie w szkołach. Świeże można kupić codziennie w piekarniach i na targach.

Reklama

Bardzo łatwo zrobić je samemu w domu. Rozpoczynamy od wymieszania 20 gramów świeżych drożdży z łyżeczką cukru, po czym dodajemy je do 250 gramów mąki, najlepiej specjalnie przeznaczonej do pizzy, wymieszanej z łyżeczką soli. Do całości wlewamy około 150 ml wody i 30 ml oliwy. Ciasto należy bardzo dobrze zagnieść, a następnie odstawić w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę i przykryć, by dobrze wyrosło.

Znakomicie sprawdza się też maszyna do pieczenia chleba, w której znajduje się funkcja ugniatania i rośnięcia ciasta na pizzę. W tym przypadku wystarczy po prostu wrzucić wszystkie składniki i wyjąć już wyrobione i wyrośnięte ciasto po około 90 minutach.

Na posypanym mąką blacie rozkładamy wyrośnięte ciasto tworząc z niego placek o wysokości 1-1,5 centymetra. Szklanką wycinamy kółeczka, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdą pizzettę należy położyć trochę przecieru pomidorowego, jakiego używamy zazwyczaj do sosu. Nie może być jednak zbyt płynny, zdecydowanie lepsza jest gęsta konsystencja. Na przecier można też położyć małe kawałki mozzarelli. Piec około 10 minut w temperaturze 250 stopni.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje