Pizzowe serce

Chętnie zjedzą je amatorzy tego dania

Składniki dla: 4 porcji (2 pizze)

Składniki

  • 350 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli.

Składniki - wierzch

  • 2 pomidory
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 150 g mozzarelli
  • łyżka oregano
  • oliwki
  • pieczarki
  • papryka
  • ew. kiełbasa
  • bazylia
  • ew. chili

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj drożdże rozrobione z cukrem w łyżce ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj, dodając stopniowo szklankę wody, sól, oliwę. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Następnie ponownie zagnieć, rozwałkuj na 0,5 cm. Uformuj 2 pizze w kształcie serca, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozsmaruj pastę pomidorową i połóż pokrojony ser mozzarella, kiełbasę, pieczarki i warzywa (na wierzchu pomidory). Posyp oregano. Piecz w 220 st. C 30 min. Udekoruj i podaj

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje