Pizzowe ślimaczki

Czy może być coś lepszego niż przekąska, która łączy w sobie wspaniały smak i składniki dodające zdrowia? Nie! Sięgnij po serowe specjały, aby przygotować pyszną niespodziankę dla dzieci w dniu ich święta!

Składniki

  • ciasto francuskie - 300 g
  • ser żółty np. Salami Serenada - 15 plastrów
  • ser żółty np. Radamer Serenada - 150 g
  • wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) - 200 g
  • kukurydza - 100 g
  • pomidory pelati ( w puszce ) - 200 g
  • świeży czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku
  • świeży szczypiorek
  • jajko - do posmarowania

Sposób przygotowania

Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos.

Reklama

Miksujemy na gładko,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy.

Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę.

Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.

Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut/200 st. C.

Podajemy na ciepło!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje