Placek drożdżowy z nutą korzenną i węgierkami

Pachnie wspaniale!

Składniki - spód i obłożenie

  • 1 kg śliwek
  • 3 szkl. mąki
  • 5 dag drożdży
  • po 1 szkl. mleka i cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 kostki masła;

Składniki - kruszonka

  • 1/2 kostki masła
  • po 2/3 szkl. mąki i cukru
  • 6 herbatników albo kruchych ciastek z przyprawą korzenną

Sposób przygotowania

1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód: masło stop, mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj tyle mąki i letniego mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru. Wbij jajka. Dodaj zaczyn oraz mleko i zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Wtedy wlej stopione masło i ponownie zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Śliwki przetnij, wyjmij pestki. 

2. Kruszonka: herbatniki lub ciastka drobno pokrusz. Wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. 

3. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponowie je zagnieć, grubo rozwałkuj. Ułóż na przygotowanej blasze. Rozłóż na nim połówki śliwek. Placek odstaw jeszcze na 15 minut, aby ciasto podrosło. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz przez ok. 50 minut.

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje