Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową

Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. Dla odmiany ciasto możesz przygotować też z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 15 minut
Składniki dla: 24 porcji

Składniki

  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • 1 i 1/3 szkl. brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 35 dag miękkiego masła
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3 łyżki + 1 szkl. białego cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania

1. Pestki słonecznika i migdały drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj masło i rozcieraj składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Odłóż ok.1/3 kruszonki w chłodne miejsce.

2. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Lekko dociśnij ją dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut. 

3. W tym czasie jabłka umyj, obierz,pokrój na cząstki. Wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój w plasterki.Natychmiast skrop je sokiem z cytryny,by nie ściemniały. Potem posyp cynamonem i 3 łyżkami białego cukru. Twaróg utrzyj z resztą białego cukru, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołóż kwaśną śmietanę i jajka. Dobrze wymieszaj masę mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Rozłóż jabłka i posyp całość odłożoną kruszonką. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika.Piecz je jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem dobrze wystudź. Serwuj np.z sosem karmelowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje