Placek jagodowy z bezą

Ze świeżych owoców.

Składniki:

Reklama

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 1 kostka masła (20 dag),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 dag jagód,
- 1 fiolka aromatu waniliowego,
- sól,
- cukier puder,
Beza:
- 3 białka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

W dużej misce żółtka utrzeć z cukrem. Dodać stopione masło i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, starannie wymieszać. Dosypać jagody. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka, ciasto lekko wymieszać i przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. W tym czasie białka ubić na szklistą, sztywną pianę dosypując cukier puder. Pianę połączyć z kawą rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody. Przygotowaną masą bezową posmarować wierzch placka; wstawić do piekarnika o tej samej temperaturze i piec przy uchylonych drzwiczkach aż beza lekko się przyrumieni. Ostudzić. Gotowy placek z bezą udekorować świeżymi owocami.

Dowiedz się więcej na temat: placki | białka | ciasta | ciasta z owocami | jagody

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje