Placek leśny z kruszonką

Najlepiej smakuje właśnie latem

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki - ciasto

  • 2 szkl. leśnych jagód
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka 0,5%
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • sól

Składniki - kruszonka

  • 10 dag zmielonych płatków owsianych
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru

Sposób przygotowania

1. Ciasto: przesiej mąki, dosyp cukry, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem, jogurtem i olejem. Jagody umyj i osusz.  

Reklama

2. Do mokrych składników dodaj sypkie i dokładnie wymieszaj łyżką. Dosyp jagody, delikatnie (by nie uszkodzić owoców) przemieszaj ciasto. Przelej je do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. 

3. Kruszonka: masło stop, odstaw, by trochę ostygło. Płatki i cukier przemieszaj, dolej masło, zagnieć. Kruszonką równomiernie posyp ciasto. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz około 60 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmij z piekarnika, odstaw, by ciasto ostygło. Obficie posyp je cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje